Skip to main content

Lainaajalle

Mistä artikkeleita haetaan?

Kotimaisten lehtien sisältämien artikkeleiden tietoja löytyy useasta artikkelitietokannasta, mm. Arto ja Aleksi -tietokannoista.Arto-tietokannan tiedot näkyvät myös LUC-Finnassa, "Kotimaisia artikkeleita" -välilehdellä. Katso ohje alla.

Ulkomaisia artikkelitietokantoja on useita. Osaan näistä voi tehdä hakuja LUC-Finnan "Kansainväliset e-aineistot" -haun kautta. Täsmällisempiä hakuja voi tehdä tietokantojen omissa käyttöliittymissä, katso tietokannat tieteenaloittain.

Tietoja artikkeleista LUC-Finnassa

Kotimaisa artikkeleita voi hakea myös LUC-Finnasta. ​LUC-Finnan hakutuloksessa näkyy erillisellä välilehdellä, Kotimaisia artikkeleita (1) = Arto-tietokannan sisältämät tiedot artikkeleista. Huomaa, että artikkeleiden tiedoissa ei ole saatavuustietoja (3), vaan artikkeli paikannetaan lehden nimellä kirjaston kokoelmista. Artikkelin julkaisutiedot, lehden nimi, vuosikerta, vuosi, numero ja sivut näkyvät artikkelin tiedoissa (4). Tehdään siis uusi haku lehden nimellä ja katsotaan "Kirjaston kokoelmat" -välilehdeltä (2), tuleeko lehti kirjastoomme (ks. alla Artikkelin saatavuus). 

Joskus artikkelin tietojen yhteydessä on myös linkki kokotekstiin. Kokotekstit ovat käytettävissä vain, kun on kirjautunut sisään LUC-Finnaan.

Artikkelin saatavuus

Yhä useammin artikkeleiden kokotekstit löytyvät verkosta, mutta varsinkin kotimaisten lehtien artikkeleita on usein saatavilla vain painetuissa lehdissä. Halutessasi lukea painetun lehden lehtiartikkelin, tarvitset tiedot, missä lehdessä, minä vuonna ja missä numerossa artikkeli on. Näillä tiedoilla voit tarkistaa, onko kyseinen lehti kirjastosi kokoelmissa. Kokoomateoksen (toimitetun kirjan) artikkelista tarvitaan vastaavasti koko julkaisun eli kokoomateoksen nimi ja artikkelin sivunumerot.

LUC-Finnassa artikkeleista on Julkaisussa -kodassa tiedot, missä lehdessä tai teoksessa artikkeli on julkaistu. Tässä esimerkissä "83 (2008): 5, s. 60-61" ilmaisee, että artikkeli on julkaistu Sotilasaikakauslehden 83. vuosikerrassa, vuonna 2008, 5. numerossa ja sivuilla 60-61.

Näiden tietojen avulla kyseinen lehti tai kokoomateos etsitään kirjastojen kokoelmatietokannoista. Kun LUC-Finnasta haetaan lehden nimellä, Sotilasaikakauslehti (1) nähdään, tuleeko kyseinen lehti kirjastoon. Klikkaamalla lehden nimestä (2), saat esiin myös vuosikertatiedot (aivan näytön alareunassa).

 

Artikkelipyyntö Varastokirjastosta LUC-Finnan kautta

Lapin yliopiston opiskelijat ja henkilöstö voivat tilata artikkeleita maksutta Varastokirjastosta. 

Kirjaudu sisään LUC-Finnaan. Hae lehti ja avaa lehden tiedot klikkaamalla lehden nimeä:

  1. Tarkista lehden vuosikertatiedoista, että Varastokirjastossa on haluamasi vuoden lehdet
  2. Klikkaa Artikkelikopio-linkistä

3. Täytä lomakkeen lisätietoja kohtaan lehden vuosi, vuosikerta, numero, sivut sekä artikkelin tekijä ja nimi.

Lähetä pyyntö ja saat artikkelikopion sähköpostiisi.

 

Footer

Lapin korkeakoulukirjasto / yliopisto
PL 8123, 96101 Rovaniemi
Käyntiosoite: Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi
Lainat ja uusinnat: 040 484 4302 kirjasto(at)ulapland.fi
Julkaisumyynti: julkaisu(at)ulapland.fi

Arktisen keskuksen kirjasto
PL 122, 96101 Rovaniemi
Käyntiosoite: Arktikum-talo, Pohjoisranta 4

Lapin korkeakoulukirjasto / Lapin AMK

Aukioloajat
Henkilökunta ja yhteystiedot
Yleistietoja kirjastosta
Kirjaston esteettömyys
Rekisteriseloste
LUC 2020 - Kohti uudistuvaa kirjastoa!
 

Osoitteenmuutos
Kaukolainapyyntö
Hankintaesitys
Tiedonhaun ajanvaraus
Palautelomake

LUC-Finna
LaCRIS
Lauda